Mine bøger – og lidt journalistisk arbejde
Bøgerne på denne side er min produktion fra 1989 til i dag .
Det hele startede med to sange om danske sagnhelte, som blev optaget i den første store skolesangbog Dansk Sang i 1988. Sangbogen udkom på Musiklærerforeningens forlag, Dansk Sang.
Disse to sange var med i det hæfte, som udkom i 1980 under navnet Sagn og Sang. Et hæfte, som opnåede at blive fint anmeldt i bla. Danmarks Radio og i Berlingske Tidende, og som dannede baggrund for en lang række koncerter rundt i hele Danmark på skoler, efterskoler, ungdomsskoler, højskoler og i viseklubber og foreninger. Sangene slog an og blev populære – og især i friskolekredse var der rift om bøgerne – og 8 af sangene kom med i friskolernes sangbog.
Makkerskabet med Esther Traneberg medførte to udgivelser mere i samme genre: Regnar Lodbrog og Rolf Krake.
Derefter kom det til at handle om Sange om … serien, som startede med troldene. Og et kig nedover denne side giver et indblik i, hvor denne serie kom hen.
Sideløbende med mine egne udgivelser dannede jeg makkerpar med Bente Søndergaard omkring Eller hva’…- serien. Efter tre bind i serien kom Christian Vardinghus-Nielsen ind i redaktionsudvalget, og vi har siden rundet bind nr. 6.
Efter udgivelsen af min egen cd Alt hvad du hører fandt forlaget, at der var basis for en sangbog med Sten Lerche-sange, og det blev til bogen Jeg kan en sang.
Den sidste bog var Sange om engle, og den afsluttede så serien Sange om …, og den afsluttede også min forfattervirksomhed .... indtil videre ;-)
Sagn og Sang
Min allerførste udgivelse – i 1988. Indholdet i bogen er en blanding af gammelt og nyt – kendt og ukendt. Digtene er skrevet af Grundtvig, Ingemann , Blicher m.fl. De gamle digte har fået nye melodier, og jeg håber, at mine nye melodier kan være med til at viderebringe sagnene med deres budskab om godt og ondt, klogskab og dumhed, mod og fejhed, kærlighed og had – kort sagt LIVET –
Bogen blev suppleret af et kassettebånd med alle sangene, indspillet i Dreamland-studiet i Nibe. Kan ses (og høres) under Mine sange.
Hæftet er udsolgt fra forlaget.
…eller hva’ med den her?
Sangbogen var starten på samarbejdet med Bente Søndergaard, og første bind i serien af Eller hva’.. – sammenspilsbøgerne.
..eller hva’ med den her? supplerer forlagets store sangbog Dansk Sang med:
1. Helt nye sange, der her udgives første gang.
2. Sange udvalgt i forskellige udgivelser fra det seneste årti.
3. Udenlandske og danske sange, som kendes fra medierne. Fx: Eric Clapton: Tears in Heaven, Scorpions: Wind of Change, Sanne Salomonsen: When You Walk in The Room, The Beatles: Lady Madonna.
Sangbogen udkom i 1993.
Der blev lavet en serie med kassettebånd med indspilninger af alle sangene.
Bogen er udsolgt fra forlaget.
Regnar Lodbrog
som en opfølger til Sagn og Sang, indledte jeg et samarbejde med forfatteren Ester Traneberg omkring denne bog om Regnar Lodbrog. Des. helt nyskrevne gendigtninger af sagnene og helt nyskrevet musik til Esters fine digte om Regnar, hans kvinder og sønner og de drabelige togter til England.
Esther Traneberg fortæller historien om Regnar Lodbrog og jeg har sat musik til.
Sangene og fortællingen blev på flere skoler brugt som basis i opførelser af musicals om Regnar Lodbrog.
Den medfølgende CD blev døbt Skjaldens sange.
Bogen og CD’en udkom i 1994.
Hæftet er udsolgt fra forlaget.
…eller hva’toeren
Bind 2 i serien med rytmisk sang og sammenspil for folkeskole, musikskole, gymnasium, seminarium mv. 67 sange med becifringer, lette korstemmer og ideer til sammenspil. Stof til mange timers lærerig og spændende samvær om sang og musik.
Populære “mediesange” fra de seneste ca. 40 år veksler med helt nye danske sange og melodier, som har vist deres levedygtighed i B-serieudgivelserne. De første 10 sange giver et indtryk af, hvordan antologien er skruet sammen:
All My Loving/John Lennon og Paul McCartney. Alt, hvad du hører/ Sten Lerche/Esther Traneberg. Another Brick In The Wall/Roger Waters. Bad Moon Rising/J.C. Fogerty. Barbara Ann /F. Fassert. Be My Baby/P. Spector, E. Greenwich og J. Barry. Brevet fra ham/ Erik Sommer og Jesper Kallesøe. Bring It On Home/Sam Cooke. Can You Feel The Love Tonight /Elton John og Tim Rice. California Dreamin’/J. Phillips og M. Gillian.,
Bogen udkom i 1996 og er nu udsolgt fra forlaget.
Rolf Krake
Af Skjoldungernes saga.
Samarbejdet med Ester Traneberg fortsatte, og det tredje bind i Sagn og sang-serien udkommer i 1997. Denne gang om Rolf Krake og Skjoldungerne.
Hæftet er udsolgt fra forlaget.
Sange om trolde
Så var Sagn og Sang serien rundet af, og der opstod en ny idé, som fik grundtitlen: Sange om …Så var der jo frit slag. Den første bog i serien var Sange om TROLDE. Den udkom i 1998. Idéen i hæfterne var den, at ligesom i sagnbøgerne, skulle der være en god historie på første side i opslaget, og en god sang, som knyttede sig til historien på anden side. Og gerne suppleret med en fin illustration. Det blev mønsteret i adskillige bøger med Sange om .. i årene derefter.
Ny serie med emnesange for skolens yngste klasser. Nye og gamle sange, rim og remser med tilknytning til emnet. Bagest i hæftet oplæg til dramatisering i form af en rammefortælling med udgangspunkt i emnet
Sange om sørøvere
2. bog i Sange om … – serien blev til “Sange om sørøvere”. Den udkom i 2000.
Sørøvere, eller pirater, som de også blev kaldt, var havets tyveknægte og røvere. Så længe der har været skibe, har der været sørøvere, og der er faktisk stadig steder i verden, hvor skibe kan risikere at blive overfaldet af sørøvere. Spændingen og dramatikken i sørøveri kommer man ikke udenom.
Bind 2 i serie med emnesange for skolens yngste klasser. Nye og gamle sange, rim og remser med tilknytning til emnet. Bogen rundes af med en sørøverhistorie, hvor personerne fra nogle af sangene indgår. Historien kan bruges som oplæg til en dramatisering af sørøverlivet, og sangene kan naturligt komme ind i denne sammenhæng.
… eller tre’eren
3. bind i ...eller hva’ ..-serien.
Nu kom bøgerne som perler på en snor. Der var mange, som gerne ville bidrage med nye sange til den populære serie, og de blev flittigt brugt i sammenspilstimerne i musiklokalerne.
Bogen udkom i 2000.
Sange om nisser og gårdboer
Bogen udkom i 2001.
Nisser er nisser hele året, og ikke kun i december måned. Sangene og historierne i denne bog handler om nisser; men det er ikke en julesangbog. Det er en bog om de “rigtige” nisser; de nisser, som bør have en væsentlig placering i den danske folketradition, og som børnene gerne må kunne skelne fra den kommercielle julenisse.
Det er derfor en bog, som vil kunne inspirere til emnearbejde og tværfagligt arbejde om nisser for de yngste klasser hele året rundt.
Sten Lerche har samlet en række sange om nisser og gårdboer – flest nye, men også et par gode gamle kendinge, og bogen rundes af med sjove nissehistorier, som tager afsæt i sangenes handling og i den folketraditionelle opfattelse af nisser.
Sangene fra bogen udkom på CD’en En lille nisse rejste.
Sange om riddere og skønjomfruer
Riddere og borge, våben og kamp, skønjomfruer og drager.
Der er nok at tage fat på, hvis man bestemmer sig for et emnearbejde, som tager fat på disse ting. Her er samlet en række sange, som kommer godt rundt om emnet. Til hver sang knytter der sig en fortælling, som evt. kan danne baggrund for dramatisering. Sange og fortællinger kan også kombineres og være udgangspunktet for en musical, som vil appellere til såvel piger som drenge i mellemgruppen.
Bind 4 i serien: Emnesange for de yngste klasser og mellemgruppen udkom i 2003
… fireren
4. bind i ...eller hva’ ..-serien.
Sangbogsudvalget bliver nu suppleret med seminariemusiklærer Christian Vardinghus-Nielsen, og første bind i den nye trios samarbejde er …fireren.
… fireren udkom i 2003
Eller hva’ med den her… Etteren
Sang og sammenspil for folkeskole, musikskole, efterskole, højskole, gymnasium, HF og seminarium.
84 rytmiske sange med tips til flerstemmighed og sammenspil. En gennemrevideret udgave af den meget populære ” Eller hva med den her?” fra 1993. Ud er gået 17 sange, og ind er kommet det samme antal. De gamle sange har samtidig fået et servicetjek.
Denne reviderede udgave af Etteren udkom i 2005.
Jeg kan en sang
Sangene i denne bog er et lille udvalg af de sange, jeg har lavet melodi til. Her er jeg i selskab med sine 4 yndlingsdigtere: Esther Traneberg, Eva Chortsen, Jette Buchanan og … N.F.S. Grundtvig. 15 nye og ældre sange i skøn forening.
Cd’en, som er indlagt i bogen, indeholder dels helt nye indspilninger og dels 5 indspilninger fra cd’en Skjaldens sange.
Bogen udkom i 2007
Femmeren
Alt imens den nye serie med Sange om… blev lanceret, kørte sammenspilsserien videre .
Vi var nået til nr. 5, og den udkom i 2007
61 rytmiske sange med tips til flerstemmighed og sammenspil. Bonsoir Madame · Blowing In The Wind · De smukke unge mennesker · Deirdres Samba · Du er ikke alene · Feel · Hungry Heart · Smuk og dejlig · Lanternen · Nothing Compares 2 U · Nothing Else Matters · Sig du’ ka’ li’ mig · Smooth Operator · Sweet Home Chigago · Truly, Madly, Deeply · Waterloo · You Can Leave Your Hat On og mange andre store hits.
Sange om hekse
Et af formålene med denne bogs sange og skuespil er at bidrage til, at børnene får et blik bag om heksebegrebet og ikke mindst, at børnene har en baggrundsviden, når de er med til at kreere heksen til sankthansbålet, så denne temmelig makabre tradition ikke blot bliver til fest og ballade, men bliver en påmindelse om et sort kapitel i den europæiske historie, som selvfølgelig skal huskes og tages ved lære af.
Heksene udkom i 2009.
6’eren
Sangbogsudvalg: Sten Lerche, Bente Søndergaard, Christian Vardinghus-Nielsen.
Nyere rock- og popsange med forslag til 2.- og 3.-stemmer, strums, intro, outro, mellemspil og form. Sange af bl.a. Robbie Williams, Stevie Wonder, Rasmus Nøhr,Tim Christensen,TV2, Big Fat Snake, U2,Danser med drenge, Bruce Springsteen, Amy Winehouse og Coldplay.
De 5 foregående bind slides op i rigtig mange skoler og gymnasier. Bind 6 bliver ingen undtagelse.
Bogen, som skulle blive den sidste i serien, udkom i 2010.
Sange om engle
I samarbejde med forfatteren Jette Buchanan endnu engang. Og med bidrag fra Eva Chordsen.
I Bibelen kan vi læse om engle. Men derudover har talrige billedkunstnere skildret dem. De indgår i poesi, drama, musik og dans. Vi møder dem i folkekunsten og i den moderne filmkunst, og mange mindes de beskyttende engle fra barndommens godnatsange. På den måde har vi fået en forestilling om englenes væsen og om, hvordan de ser ud. Vi kender dem som indbegrebet af det gode. Og englene er kommet for at blive!
Udkom i 2011
Journalist for Musiklærerforeningens medlemsblad Dansk Sang:
Som skribent for bladet gennem adskillige år blev det til flere fortløbende artikelserier. “Tæt på”, “En ildsjæl kom forbi”, Lokalforeningsportrætter og så det løse. Billederne viser udpluk af artiklerne.